Praktijk voor fysiotherapie 013 580 19 38 info@praktijkvanham.nl
Fysiotherapie oefening waarbij je de nek en bovenrug strekt.

Rekoefening nek en bovenrug

Pijn in de nek; veel mensen hebben er last van. Bijna de helft van de Nederlanders blijkt uit onderzoek. Bij de meesten gaat die nekpijn samen met hoofdpijn. Vaak grijpen mensen eerst naar een pijnstiller. Dat helpt slechts tijdelijk. Fysiotherapie helpt om het probleem blijvend op te lossen. Vandaag delen we een oefening waarmee je de nek kunt mobiliseren.

Soepelere nekspieren

Als je vaak last hebt van nekpijn of spanningshoofdpijn, kan het enorm helpen om de nekspieren te trainen op kracht (zie oefeningen om de nekspieren te trainen). Net zo belangrijk is het om de nek soepel te houden. Daarom leren we onze cliënten deze rekoefening, die zorgt voor een betere houding en meer mobiliteit.

Het doel van deze oefening is om de bovenrug losser te maken en dan met name het deel net onder de nek. Je zult direct merken dat je hierdoor beter rechtop gaat zitten en makkelijker om je heen kijkt.

Fysiotherapie; ook tijdens het werk

Als we gaan sporten, vinden we het vanzelfsprekend om te rekken en strekken. Maar op een doordeweekse dag denken we er vaak niet aan, terwijl het ook dan nodig kan zijn. Bijvoorbeeld omdat je de hele dag in de weer bent. Of omdat je lange tijd in dezelfde houding zit en dezelfde nekspieren belast. Let er maar eens op: het zijn vaak de nekspieren die je het eerst voelt. In onze praktijk voor fysiotherapie geven we deze oefening daarom vaak mee als ‘huiswerk’.

Instructies mobiliseren nekspieren

Ga goed rechtop staan, trek de navel in. Beweeg een arm omhoog en naar achter. En de andere omlaag en naar achter. Houd deze positie even vast. Ontspan en wissel de armen af. Deze strekoefening kun je naar behoefte herhalen, maar vermoei je spieren niet: het gaat om de mobilisatie!

Aandachtspunten

+ Let op je ademhaling: rustig en gelijkmatig.
+ Blijf tijdens de oefening rustig doorademen.

Bezoek een fysiotherapeut

Deze video is geen vervanging voor fysiotherapie. Praktijk van Ham deelt deze instructiefilms om cliënten te helpen om thuis te oefenen – in aanvulling op hun behandeling. Heb je last van nekpijn of hoofdpijn? Maak een afspraak.

Author Info

Michiel van Ham

Ik ben fysiotherapeut en manueel therapeut, gespecialiseerd in COPD training. Ik vind het heerlijk om te sporten en help anderen graag om ook lekker te kunnen bewegen.

No Comments

Comments are closed.