Praktijk voor fysiotherapie 013 580 19 38 info@praktijkvanham.nl

Een sterke core? Eerste stap: voel wat je spieren doen

Sterk zijn is meer dan grote arm- en beenspieren. Een goede houding is minstens zo belangrijk. Met core-stabilty oefeningen werk je aan de basis van een goede houding. Je leert hoe je een stevig frame maakt, waardoor je je spierkracht effectief en gecontroleerd kunt gebruiken.

Je core: waar zit ‘ie?

Hoe sterker de graafarm, hoe zwaarder de machine.

Een goede houding bouw je op vanuit je buik, rug, middenrif en bekkenbodem. Deze delen van je lichaam vormen samen je core. Dit is het fundament, vanwaaruit je bewegingen maakt. Vergelijk het met een graafmachine. Zonder de stabiliteit van het voertuig, heb je niets aan de kracht van de graafarm.

Wat is core-stability?

Door je buik-, rug en bekkenbodemspieren  aan te spannen, maak je een stevig corset rondom je wervelkolom. Deze core-stability of rompstabiliteit is de basis van een goede houding. Hiermee zorg je ervoor dat je de kracht in je armen en benen effectief kunt gebruiken.

Als de core-stability onvoldoende is, mis je de kracht om een goede houding langdurig of onder druk vast te houden. Als je lang zit of staat, zak je onderuit. Zware bewegingen ga je forceren. Zo ontstaan overbelastingen en blessures – vaak zit de pijn in de schouders en rug, soms in de armen.

Oefening: bewustzijn van buikspieren

Veel mensen die bij Praktijk van Ham komen voor fysiotherapie of training, leren we oefeningen aan om de core-stability te verbeteren. Dat doen we eigenlijk altijd bij schouder- en rugklachten en heel vaak bij sportblessures.

Als je je armen gebruikt, zie je precies wat je doet. Deze visuele terugkoppeling krijg je niet bij het aanspannen van de spieren in je core. De eerste stap naar een betere core-stability is bewustwording. De oefening die we hieronder delen, helpt daarbij. Je spant je buikspieren aan en voelt met je vingers wat het effect daarvan is.

Core-stability trainen

Wil je af van hardnekkige pijnklachten en blessures? Kom langs bij Praktijk van Ham voor een intake. Blijkt een sterkere core inderdaad de oplossing? We stellen een persoonlijk trainingsschema voor je op, met de aangewezen core-stability oefeningen op het juiste niveau.

Afspraak aanvragen
Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.