Praktijk voor fysiotherapie 013 580 19 38 info@praktijkvanham.nl
Oefening voor het versterken van de nekspieren.

Oefening tegen nekklachten: kin intrekken

Nekklachten zijn verre van ongewoon. Bijna de helft van de mensen ervaart de nek als een zwakke plek. Hier kun je wat aan doen door de spieren in de nek te trainen. De oefening in het bovenstaande filmpje, het intrekken van de kin, is een goed begin.

Verkeerde houding

De oorzaak van nekklachten ligt vaak in een verkeerde houding. Dit overkomt je als je langdurig in dezelfde houding werkt, waardoor spieren in de nek vermoeid raken of juist onvoldoende geprikkeld worden. Daarom hebben mensen die achter een bureau werken of machines bedienen vaak last van nekklachten.

Gerelateerde klachten

Wat begint als een klein pijntje in de nek, kan zich uiten in ernstigere klachten in de schouders, bovenrug en armen. Ook (spannings)hoofdpijn en (RSI-)klachten in de schouder of arm kunnen gerelateerd zijn aan overbelaste nekspieren. Met sterke nekspieren kun je makkelijker een goede houding aanhouden, waardoor deze gerelateerde klachten afnemen.

Oefening kin intrekken

Het intrekken van de kin is een basisoefening. Deze oefening leren we alle cliënten aan die baat hebben bij een sterkere nek. Het filmpje hebben we in de eerste plaats gemaakt als ondersteuning bij het oefenen thuis.

Oefen je op eigen gelegenheid? Volg de instructies nauwkeurig! Als je al langer last hebt van je nek, raden we je aan om snel een keer langs te komen. Met de juiste fysiotherapeutische behandeling kunnen we je klachten snel verlichten. Ook krijg je dan een oefenprogramma afgestemd op jouw specifieke klachten en situatie.

Instructies kin intrekken


Deze oefening voor je zittend uit.  Ga rechtop zitten, met een lichte holling in de onderrug en een rechte bovenrug. Span hierbij lichtjes je buikspieren aan. Trek je kin in, beweeg je hoofd naar achter. Houd deze positie even vast. En ontspan. Herhaal deze oefening een aantal keer, begin met drie en bouw het op. Stop als je pijn voelt.

Aandachtspunten

  • Let op je ademhaling: rustig en gelijkmatig.
  • Blijf tijdens de oefening rustig doorademen.
  • Beweeg je hoofd horizontaal: maak geen knikbeweging.

Is de instructie niet helemaal duidelijk? Laat het ons zeker even weten! Je kunt op dit bericht reageren of even contact opnemen met de praktijk voor fysiotherapie.

Author Info

Michiel van Ham

Ik ben fysiotherapeut en manueel therapeut, gespecialiseerd in COPD training. Ik vind het heerlijk om te sporten en help anderen graag om ook lekker te kunnen bewegen.

No Comments

Comments are closed.