Praktijk voor fysiotherapie 013 580 19 38 info@praktijkvanham.nl
COPD training voor betere conditie

Diagnose COPD? Blijf bewegen!

Het valt zwaar als u de diagnose COPD krijgt. Uw longen zijn beschadigd, u ademt moeilijker en heeft van longaanvallen. Een chronische aandoening, waarmee u moet leren leven. Met een gezonde levensstijl kunt u uw klachten verzachten. Regelmatig bewegen hoort daar zeker bij! Maar hoe vul je dat goed in?

Blijf vooral bewegen!

Als COPD patiënt heeft u letterlijk minder lucht. Dat maakt alledaagse activiteiten lastig, zoals boodschappen doen of op visite gaan. U raakt snel buiten adem… maar juist daarom moet u trainen! Want als u gericht aan uw conditie werkt, worden die gewone activiteiten makkelijker. U voelt zich minder snel benauwd en heeft minder vaak een longaanval.

Verder zijn er de positieve effecten van sporten die voor iedereen opgaan. Na het sporten voelt u zich ontspannen en slaapt u beter. U wordt sterker en krijgt meer vertrouwen in uw lichaam. En u bent sneller weer op de been na een griepje of verkoudheid.

Beginnen met trainen

Als u het niet gewend bent om te bewegen, zult u eerst aan uw basisconditie moeten werken. U kunt bijvoorbeeld het doel stellen om elke dag een half uur te wandelen. Begin rustig aan met een ommetje van tien minuten. Wandel vervolgens elke dag een stukje langer.

Wilt u verder? Het is voor een COPD patiënt niet makkelijk om te trainen. Extra belangrijk dus om uw tijd goed te besteden. Daarom is het verstandig om een effectief trainingsprogramma te volgen. Een programma afgestemd op uw doelen en binnen de grenzen van uw kunnen.

Zo’n trainingsprogramma kunt u op laten stellen door een fysiotherapeut gespecialiseerd in COPD. Dat kan onder meer bij Praktijk van Ham.

Begin met COPD training
Author Info

Michiel van Ham

Ik ben fysiotherapeut en manueel therapeut, gespecialiseerd in COPD training. Ik vind het heerlijk om te sporten en help anderen graag om ook lekker te kunnen bewegen.

No Comments

Comments are closed.