Praktijk voor fysiotherapie 013 580 19 38 info@praktijkvanham.nl
infographic voor een goede houding bij zitten en staan

Een goede houding voorkomt pijnklachten (infographic)

Iedereen die op een kantoor werkt zal dit verhaal herkennen. Je zit ’s ochtends aan de eettafel, vervolgens in de auto, dan achter je bureau, even aan de lunchtafel, weer achter je bureau, opnieuw in de auto en ten slotte thuis op de bank. Je hebt niet het idee dat je je lichaam zwaar belast hebt. En toch heb je aan het eind van de dag pijn in je rug, schouders of nek.

Waarom voelt zitten als zwaar werk? Omdat de kans groot is dat je een slechte houding aanneemt als je langdurig zit. Hierdoor overbelast je bepaalde spieren en gewrichten. Met deze infographic helpen we je om een goede houding aan te nemen en pijnklachten te voorkomen.

Infographic met uitleg over een goede zithouding en stahouding.

Last van rug-, nek- of hoofdpijn?

Kom langs bij Praktijk van Ham in Tilburg. We behandelen de oorzaak van de slechte houding. En helpen je om nieuwe problemen te voorkomen.

Maak een afspraak

 


Ga voor een goede houding

Met een goede houding sluiten je gewrichten netjes op elkaar aan en houden je spieren de juiste balans. Een slechte houding belast lichaam ongelijk. Een deel van je lichaam heeft het makkelijk, een ander deel heeft het extra zwaar. De oorzaak van een slechte houding ligt vaak in een blessure of overbelasting. Het gaat vanzelf dat je het pijnlijke lichaamsdeel ontziet. Hierdoor ontstaan nieuwe pijnklachten, vaak in de hoofd, nek of rug.

Goede zithouding

Hoofd rechtop – Zorg dat je recht voor je uit kijkt! Natuurlijk mag je je hoofd bewegen. Maar houdt het niet voortdurend gekanteld. Let ook op dat je hoofd niet te ver naar voren komt.
Schouders naar achter – Velen hebben de neiging om ‘in het beeldscherm te kruipen’. Let daar op en houd je schouders niet teveel naar voren, maar ontspannen naar achteren.
Armen ondersteunen – Als je aan het werk bent, laat je je onderarmen rusten op het bureau of de armleuningen.
Stoel op maat – Je rug tegen de leuning. Je knieën iets lager dan de heupen. Je voeten vlak op de grond.
Neem pauzes – Voorkom dat je gaat verkrampen. Sta op tijd op en loop een stukje. Vergeet je dat weleens? Gebruik een timer!

Goede stahouding

Rug recht Houd je hoofd, schouders en heupen in één lijn, alsof je tegen een muur aan staat.
Gebruik je buik Verminder de last die je rug draagt door je buikspieren aan te spannen.
Knieën licht buigen – Houd je knieën licht gebogen, zet ze niet in het slot. Hiermee spaar je je onderrug.
Gewicht verdelen – Sta met je voeten op heupbreedte (ongeveer een voetbreedte uit elkaar). Verdeel je gewicht gelijk over beide benen.

Author Info

Michiel van Ham

Ik ben fysiotherapeut en manueel therapeut, gespecialiseerd in COPD training. Ik vind het heerlijk om te sporten en help anderen graag om ook lekker te kunnen bewegen.

No Comments

Comments are closed.