De jaarwisseling blijft een mooi punt voor een positieve wending. Heb je deze kans gepakt om een goed voornemen te maken? Wij helpen je om er een succes van te maken. Met deze tips vergroot je de kans op succes aanzienlijk!
Hier doe je het voor
Een goed voornemen maak je niet voor niets. Daar zit iets achter, een reden waar je veel voor over hebt. Misschien wil je stoppen met roken. Dat doe je niet zomaar, daar zit iets achter. Bijvoorbeeld dat je je kinderen een goed voorbeeld wilt geven.
De reden achter je voornemen geeft je kracht! Gebruik die kracht op momenten dat je het moeilijk hebt. Denk niet aan ‘ik ben gestopt met roken’. Maar denk aan ‘ik ben een voorbeeld voor mijn kinderen’. Zorg voor geheugensteuntjes. Steek bijvoorbeeld een foto van je kinderen in de zak waarin je vroeger je sigaretten bewaarde.
Maak je voornemen concreet
Dit is de meest gemaakte fout: vage voornemens. Mensen nemen zich bijvoorbeeld voor om meer te sporten. Maar wat is meer? Wanneer ben je op de goede weg? Wanneer is het gelukt? Met zo’n vaag voornemen ontneem je jezelf het positieve effect van tussentijds succes. Je voelt je schuldig als je een keer op de bank blijft hangen, in plaats van dat je trots bent op de avond dat je wel ging sporten.
Maak je voornemen meetbaar. Neem je bijvoorbeeld voor dat je op dinsdag en vrijdag een half uur gaat fietsen. Je zult merken dat het goed voelt als dat lukt. En je bespaart jezelf een slecht gevoel op de andere dagen.
Zo’n concreet goed voornemen moet uiteraard wel haalbaar zijn. Leg daarom de lat in het begin niet te hoog. Als het lukt, kun je altijd stappen zetten. Als het je makkelijk afgaat, kun je vanaf februari bijvoorbeeld een kwartier langer of drie keer per week fietsen.
Neem tijd voor je goede voornemen
2016 is nu een week oud… Ben je al de fout in gegaan? Wees vooral niet te hard voor jezelf, je goede voornemen hoeft niet meteen mislukt te zijn! Je maakt een ingrijpende verandering en dat is vooral in het begin erg moeilijk. Het is begrijpelijk dat je op dit moment een misstap maakt.
Zie een misstap vooral niet als een complete mislukking! Als je heel erg streng voor jezelf bent, maak je het jezelf alleen maar moeilijker! Gebruik je misstap als leermoment. Waarom gebeurde het? Hoe kun je het voorkomen? En – natuurlijk – denk nog eens aan de reden achter het goede voornemen: waar doe je het ook alweer voor? Zie deze misstap is een kans om te leren!
Als het in januari niet lukt om zelf te stoppen met roken, kun je in februari hulp vragen aan je huisarts. En als je tijdens het sporten pijn voelt, laat het zeker even weten, ik help je graag om een passende vorm van bewegen te vinden.
Tot slot, deze simpele tekening maakt het helemaal duidelijk:
No Comments